MixCoffee ⁄ Oferta ⁄ Szkolenie Barista 2.0 – kurs zaawansowany

Szkolenie Barista 2.0 – kurs zaawansowany

Ogromna ilość wiedzy teoretycznej, praktycznej oraz ćwiczeń. Budujemy świadomość kawową i chęć do własnego rozwoju. Uczymy rozumieć zależności pomiędzy różnymi czynnikami, ich wzajemny wpływ na siebie oraz przede wszystkim na smak kawy. Baristą nie jest osoba, która parzy kawę.

Barista to osoba mająca przynajmniej podstawową wiedzę o całym procesie który zaczyna się na plantacji a kończy uśmiechem znad filiżanki; oraz o umiejętnościach pozwalających na podejmowanie odpowiednich decyzji aby ten efekt osiągnąć.

  • To co w kursie podstawowym Barista 1.0
  • Wpływ poszczególnych czynników na smak espresso
  • Ratio – pojęcie i jak nim operować
  • Espresso z różnych kaw, różnice w smaku
  • Espresso / doppio – różnice w smaku
  • Regulacja młynka
  • Dose – distrubute – tamp – repeat
  • Organizacja miejsca pracy
  • Latte-art
    • Serce, rozeta, tulipan
    • Praktyka, poprawa techniki, korekcja błędów
    • Wzory składające się z większej ilości elementów
  • Gatunki kawy, różnice
  • Warunki uprawy, plantacja
  • Palenie kawy
  • Blend vs singiel
  • Jak ocenić jakość kawy

2 dni po ok. 5-6h

12102015_MixCoffee2