Plantacja z której pochodzą zielone ziarenka leży w „ cieniu” góry Kilimandżaro. Ten ekologiczny region Tanzanii idealnie wpływa na prawidłową wegetację krzewów kawowca. Ręcznie zbierane ziarna, myte i suszone są w tradycyjny sposób, dzięki któremu zachowane są wszystkie walory afrykańskiej arabici.
Kawa ma intensywny, mocny aromat, w którym można rozpoznać nuty brzoskwiniowe, ale przede wszystkim wyczuwalna jest czekolada z aromatem świeżej wanilii. To idealne ziarna dla miłośników mlecznych kaw.
Tanzania, Kilimanjaro, Moshi
Kilimanjaro Native Planters Association (KNPA)
Waniliowy
espresso, kawy mleczne
3/5
1700-2000 m n.p.m.
mokra
od Lipca do Października
Tanzania, Moshi
Brzoskwinie, mleczna czekolada , wysokie body
2/5
Arabica, Catimor, Caturra
ręczna
ekspres ciśnieniowy, metody alternatywne, ekspres automatyczny