Bardzo wyrazista, pozbawiona kwasowości. W jej aromacie można wyczuć, wyraziste nuty szlachetnego drzewa cedrowego oraz ziół, charakteryzuje się łagodnym smakiem orzechów.
Zielone ziarna po zbiorze i oczyszczeniu poddane są dalszej długotrwałej obróbce. Kawa wystawiona jest przez kilka tygodni na działanie wiatrów monsunowych. Dzięki temu zabiegowi ziarna nabierają niespotykanej barwy – jasno żółtej.
Uprawiana w stanie KERALA na wys. 985 – 1.200 m n.p.m. w temp. 20°C – 35°C i wilgotności 60% – 99%.
Indie, Malabar, Kerala
Kerala
drzewo cedrowe
2/5
950- 1200 m n.p.m.
Wodna monsunowa
od Stycznia do Grudnia
Malabar
Orzechowo – ziołowy
1/5
Arabica Kent
ręczna
ekspres ciśnieniowy, metody przelewowe,