Posiada wykwintny smak o owocowym charakterze. KOGI to kawa idealna dla miłośników kwaskowych i słodkich nut. Doskonałej jakości ziarna pochodzą, z regionu – Antioquia, w który powszechnie uważany jest za ojczyznę najsmaczniejszej kolumbijskiej arabici. Kawa w tym regionie uprawiana jest na wysokości powyżej 1300 m. n.p.m. Terytorium kraju leży w Strefie Międzyzwrotnikowej, a poszczególne regiony dzielą bardzo duże różnice wysokości. Zmiany wysokości wpływają z kolei na zmiany pięter klimatycznych – od gorącego, poprzez umiarkowane, na chłodnym i zimnym skończywszy.
Kolumbia, Antioquia, Bolivar
Racafe & CIA. S.C.A.
4/5
1100-1500 m n.p.m.
mokra
od Grudnia do Stycznia
Bolivar
Czerwona pomarańcza z nutami gorzkiej czekolady i melona
4/5
Arabica, Castillo, Typica
ręczna