Jakość kawy jest dla MixCoffee najważniejsza. Dlatego jako Palarnia Kawy współpracujemy tylko z najlepszymi plantacjami na świecie zapewniając stałe dostawy najlepszej kawy.
Kawa ziarnista Indie Lakshmi
Plantacja, z której pochodzą ziarna kawy Lakshmi znajduje się w Chikmagalur, w regionie Malendu w Indiach. Położenie tych terenów na wysokości ok 1000 m.n.p.m. oraz umiarkowany klimat, a także wystawianie zebranych ziaren kawy na długotrwałe działanie wilgotnego i ciepłego powietrza monsumowego, sprawiają że drzewa kawowcowe wydają pełne aromatu i smaku ziarna, cenione wśród smakoszy.
Kawa Lakshmi to propozycja dla tych, co nie przepadają za wyczuwalną kwasowością. Delikatność ziaren Lakshmi, średnia zawartość kofeiny oraz wyczuwalny orzechowy akcent, aromat pomarańczy i rodzynek gwarantuje niezapomniane doznania smakowe.
Ciekawostka:
Pierwsze ziarna kawy przemycił do Indii, około 1600 roku, muzułmański pielgrzym, ukrywając je w swojej brodzie.
Kawa ziarnista Sumatra Manis – indonezyjska plantacja, z której pochodzą ziarna kawy Manis położona jest na Sumatrze, gdzie panuje równikowy, wilgotny klimat. Wysokogórskie tereny, na których są uprawiane drzewa kawowcowe mają żyzne, wulkaniczne gleby. Zarówno temperatura, deszcze, wiatry oraz podłoże wpływa znacząco na jakość uzyskanych ziaren kawy w uprawie. Na plantacjach stosuje się uprawy niezmechanizowane. Rolnicy w tradycyjny sposób podchodzą do temu upraw i zbiorów, używając do tego własnych rąk. Jednak już w przypadku obróbki ziaren ich metodę „łuszczenia na mokro”, można uznać za nietypową. Polega ona, w pierwszej kolejności, na odarciu skórki z ziarna na 24 godziny. A następnie pozbawia się je miąższu i podsusza. Końcowym etapem jest usunięcie otoczki i całkowite wysuszenie. Cały ten proces ma na celu pozbawienie ziaren kwaśnego posmaku. W ziarnach za to wyraźnie czuć gałkę muszkatołową oraz ziołowe nuty majeranku i innych przypraw.
Ciekawostka:
90% indonezyjskich plantacji nie przekracza wielkości 1hektara, czyli 100 arów.
Kawa Papua Nowa Gwinea Elimbari – ziarna tej niesamowicie soczystej i wyrazistej kawy pochodzą z Okręgu Chuave, w pobliżu granicy Eastern Highlands, w centralnej części Papua Nowa Gwinea.
Highlands to łańcuch górski, o szczytach wysokości ponad 4000 metrów. Na zboczach pasma Bismarck występują żyzne, powulkaniczne gleby, wykorzystywane przez lokalną ludność pod plantacje drzew kawowcowych. Doskonały wpływ na uprawy ma także wilgotny i tropikalny klimat, oraz wilgotność zagwarantowana przez stałe otoczenie wód.
Kawa jest uprawiana głównie przez drobnych rolników, na małych działkach, zwanych „ogrodami”, gdzie rośnie od ok 20 do 600 kawowców. Po zerwaniu, ziarna są fermentowane na sucho w drewnianych lub plastikowych skrzyniach, a następnie myte i suszone na słońcu, na żaglach – czyli na suszarkach wykonanych z rozciągniętych płacht. Tak przygotowane ziarna są przewożone do suchego młyna, a następnie poddawane ręcznemu sortowaniu i pakowaniu.
Warto zaznaczyć, że przy uprawie kawowców nie są używane żadne nawozy ani pestycydy. Wynika to z bardzo ubogiej sytuacji gospodarczo-ekonomicznej Papui Nowej Gwinei, ale dzięki temu uzyskany produkt jest całkowicie naturalny.
Kawa Elimbari zachwyca delikatnością czekolady i mocnym owocowym akcentem czarnej porzeczki oraz migdałowym posmakiem. Nadaje się do podania zarówno jako espresso, jak i baza do kaw mlecznych.
Ciekawostka:
Z uwagi na urozmaicone ukształtowanie terenu (łańcuchy górskie, wyżyny, niziny) oraz różnorodny klimat, na terenie Papua Nowa Gwinea występuje bardzo bogata roślinność, przez co wyspa Nowa Gwinea nazywana jest botaniczną skarbnicą.
Kawa Papua Nowa Gwinea Lae – to intensywna kawa o mocnym owocowym aromacie. Ziarna pochodzą z górskiego rejonu Papua Nowa Gwinea – Eastern Highlands. Klimat równikowy, dwie pory (bardziej wilgotna i mniej wilgotna), a także żyzne, wulkaniczne gleby wpływają w znaczącej mierze na urodzaj i jakość ziaren kawowców, uprawianych tam przez lokalnych rolników. Na małych polach, przy zboczach gór mają swoje plantacje, zwane „ogrodami, na których rośnie od 20 do 600 kawowców. Ze względu na panującą w Papua Nowa Gwinea biedę w uprawie nie są stosowane żadne nawozy ani pestycydy. Dlatego też ziarna są w pełni naturalne, o bogatym smaku i niespotykanym aromacie.
Ziarna kawy Lea łączą w sobie wyraźną kwasowość owoców cytrusowych, orzechowe akcenty złamane marcepanową słodyczą. Smakuje doskonale podane w wersji espresso, ale również jako baza do kaw mlecznych. Każdy miłośnik czarnego napoju znajdzie w jej smaku i aromacie nuty zagrane specjalnie dla niego.
Ciekawostka:
Najcieplejsze miesiące w Papua Nowa Gwinea to listopad, grudzień i styczeń. W listopadzie temperatura sięga nawet 29 stopni Celcjusza.
Kawa Kongo Ibeji – plantacja, z której pochodzi kawa, mieści się na wysokości 1800 m.n.p.m i jest położona przy jeziorze Kivu, w paśmie wilgotnych lasów równikowych. Klimat charakterystyczny dla tego pasma, zapewnia praktycznie stałą i wysoką temperaturę powietrza oraz obfite opady deszczu, co z kolei utrzymuje dużą wilgotność powietrza. Warunki panujące w tej strefie klimatycznej stanowią doskonałe środowisko dla uprawianych na piaszczysto-gliniastej glebie drzew kawowców, których plony są zbierane przez lokalnych rolników.
Ziarna kawy z plantacji trafiają w formie wiśni, do specjalnej stacji mycia Nyamasasa, w celu poddania dwukrotnej fermentacji – suchej i mokrej. Fermentacja sucha polega na suszeniu całkowitym przez 12 godzin. Fermentacja mokra to cykl, w którym ziarna poddawane są namaczaniu przez kolejne 12 godzin. A następnie sortowane i suszone metodą tradycyjną, na słońcu, przez około 25 dni. Dzięki całemu procesowi w efekcie końcowym uzyskane ziarna kawy odznaczają się najwyższą jakością.
Charakterystyczne walory smakowe dla kaw pochodzących z kongijskiej plantacji to przede wszystkim soczyste i słodkie owocowe nuty – wiśni, zielonego jabłka oraz kwaskowatości cytrusów. Wyczuć można także posmak czarnej herbaty, karmelu, czekolady oraz orzechów.
Kawa posiada certyfikat ekologiczny SOPACDI.
Ciekawostka:
Stacja mycia Nyamasasa ma 4023 aktywnych rolników, z których 1276 stanowią kobiety.
Kawa Salvador Lenca – plantacja, z której pochodzi ta kawa, położona jest w jednych z najlepszych regionów Salvadoru, pod względem uprawy drzew kawowców. To region wulkanicznego pasma Apaneca-Ilamatepec, biegnącego przez departamenty Ahuachapán, Santa Ana i Sonsonate na zachodzie Salwadoru.
Plantacja to biznes rodzinny Państwa Salaverría. Stawiają oni przede wszystkim na jakość ziaren kawy z plantacji, ale także na szacunek i lojalność względem swoich odbiorców, co procentuje długotrwałymi relacjami i rozwijającą się współpracą. Selektywne zbieranie tylko idealnych ziaren oraz dbałość o szczegóły w procesie produkcji wysokiej jakości kawy to znak rozpoznawczy gospodarstwa należącego do rodziny Salaverría oraz wyznacznik ich sukcesu w biznesie kawowym.
Kawa LENCA jest to delikatna kawa o średniej zawartości kofeiny, wyczuwalny jest syrop klonowy oraz aromat winogron. Wyczuwalna jest nuta, czekolady, winogron oraz syropu klonowego. Niska kwasowość dodatkowo sprawia, że Lenca jest idealnym wyborem dla miłośników słodkiego posmaku w czarnym napoju.
Ciekawostka:
Prawie 80% lasów w Salvadorze jest związanych z produkcją kawy, dając drzewom kawowca potrzebny cień.
Kawa Kolumbia Kogi – ziarna tej kawy pochodzą z regionu Antioquia w Kolumbii, z plantacji Racafe. Region ten uznawany jest powszechnie za ojczyznę najsmaczniejszej arabici. Na wysublimowany i charakterystyczny smak kawy wpływa niewątpliwie zróżnicowanie krajobrazu oraz klimatu Kolumbii. Terytorium kraju leży w Strefie Międzyzwrotnikowej, a poszczególne regiony dzielą bardzo duże różnice wysokości. Zmiany wysokości wpływają z kolei na zmiany pięter klimatycznych – od gorącego, poprzez umiarkowane, na chłodnym i zimnym skończywszy.
Plantacja Racafe położona jest 1300 m.n.p.m. co oznacza, że leży w piętrze klimatycznym umiarkowanym. W rejonie tym występują gleby górskie wytworzone z popiołów wulkanicznych, tak zwane andosole. To właśnie ten rodzaj gleby wykorzystywany jest do uprawy kawy.
Racafe jest znaczącą częścią przemysłu kawy i herbaty w Kolumbii. A ziarna z kolumbijskich upraw to najbardziej znany smak kawy na świecie. Kawa, nazywana „czarnym złotem’, to podstawowy towar eksportowy tego kraju.
Ciekawostka:
Założyciele plantacji kawy Racafe, bracia Espinosa, rozpoczęli swoją działalność biznesową w 1932 roku od…wypożyczalni rowerów. Dopiero w 1953 roku zajęli się uprawą kawy.
Kawa Gwatemala El Mirador to arabica z gwatemalskiej plantacji. Gwatemala to jeden z krajów, będący największym producentem kawy na świecie. Zróżnicowanie krajobrazu, duża wilgotność, bogactwo fauny i flory oraz bliskie sąsiedztwo dwóch oceanów – to wszystko wpływa bardzo korzystnie na rozwój roślinności na tym terenie. Drzewa kawowców rosną w miejscach zacienionych przez bananowce, kakaowce i bambusy, w mikroklimacie idealnie dopasowanym dla ich zdrowego i wartościowego wzrostu.
Ziarna kawy Gwatemala El Mirador pochodzą z regionu Alta Verapaz, gdzie lokalni plantatorzy, w zgodzie z naturą, uprawiają drzewa kawowców. Między innymi, dzięki zachowanym ekologicznym standardom upraw, kawy z gwatemalskiej plantacji posiadają prawdziwie egzotyczny smak.
Niektóre z odmian charakteryzują się słodkim smakiem toffi, karmelu, kokosa, czekolady oraz orzechów. Wyczuć w nich można także nutkę cytrusów i ziół. Są też ziarna, których wyraźny, dymny smak, współgra z kwaskowatością i głębią aromatu. Niewykluczone, że odmiany te są w stanie zadowolić każdego poszukiwacza kawowego smaku.
Ciekawostka:
W Gwatemali małą, bardzo słabą, czarną kawę podaje się nawet dzieciom.
Kawa Etiopia Fasika – pochodzi z plantacji leżącej w centralnej Etiopii, w prowincji Sidamo. Jest to największy obszar uprawny kawowca. Etiopia kojarzona jest przede wszystkim z gorącego klimatu. Ale właśnie, między innymi, te czynniki wpływają na jakość i smak etiopskiej kawy. Gorące słońce, ulewne opady w porze deszczowej oraz ograniczone warunki techniczne, brak sztucznych nawozów i pestycydów decydują o w pełni naturalnym, egzotycznym smaku ziaren kawowców, a także o ich wysokiej jakości.
W Etiopii każdą kawę z lokalnych prowincji cechuje odmienność cech dziedzicznych. Ta różnorodność pozwala na produkcję rozmaitych kaw, o niespotykanych połączeniach nut smakowych. Można spotkać kawy o niewielkiej kwasowości, intensywnej słodyczy , czy subtelnej goryczy. Wyczuwalne są także nuty ziołowe i owocowe takie jak brzoskwinia, morela, truskawka, czarna porzeczka i czarny bez oraz cytrusy. Czuć też silny aromat jaśminy i karmelu.
Ziarna kawy z plantacji w prowincji Sidamo charakteryzują się cytrusowym smakiem, z lekko czekoladową nutą ziołową.
Ciekawostka:
W Etiopii pije się kawę z solą i masłem.
Kawa Indie Monsoon – kawa monsunowa uprawiana jest w indyjskim stanie Kerala. Kerala leży w strefie klimatu zwrotnikowego, co oznacza występowanie tam pory deszczowej i pory suchej. W porze suchej najgorętszymi miesiącami są marzec i kwiecień, wtedy temperatura powietrza często przekracza 30 stopni Celcjusza. W porze deszczowej charakterystyczne są bardzo gwałtowne i obfite opady.
Plantacja położona jest na wysokości 985 – 1200 m.n.p.m. Wilgotność powietrza w tym regionie waha się pomiędzy 66% a 99%. Ziarna zbierane ręcznie i oczyszczone poddawane są dalszej, długotrwałej obróbce. Kawa następnie wystawiana jest na kilkutygodniowe działanie wiatrów monsunowych. To właśnie dzięki nim ziarna nabierają niespotykanej, jasno-żółtej barwy.
W ziarnach kawy monsunowej nie ma kwasowości, można natomiast wyczuć intensywny smak orzechowo – ziołowy z aromatem drzewa sandałowego.
Ciekawostka:
Kerala – znaczy dosłownie „kraj palmy kokosowej”.
Kawa Uzuri Tanzania – plantacja, z której pochodzą zielone ziarna leży na zboczach góry Kilimandżaro. To właśnie ten ekologiczny region uznawany jest za najlepszy, jeśli chodzi o uprawę drzew kawowcowych, rosnących na wulkanicznych glebach, w cieniu bananowców. Większość plantacji to rodzinne małe uprawy, gdzie ziarna są zbierane ręcznie, myte i suszone w tradycyjny sposób, dzięki czemu zachowują walory typowej afrykańskiej arabici.
Kawa ma intensywny, mocny aromat, w którym można rozpoznać nuty brzoskwiniowe, ale przede wszystkim wyczuwalna jest czekolada z aromatem świeżej wanilii. To idealne ziarna dla miłośników mlecznych kaw.
Ciekawostka:
W Tanzanii uprawia się także agawę sizalową, z której otrzymuje się niezwykle silne włókna. Służą one do wyrobu lin okrętowych, sieci rybackich, ale również plecie się z nich worki przeznaczone m.in. do pakowania kawy.
Kawa Honduras Arawak pochodzi z plantacji Capucas, położonej niedaleko największej góry w Hondurasie zwanej Celaque, co w lokalnym języku oznacza „pudełko wody”. Nazwa wzięła się z faktu, że góra ta jest źródłem wielu rzek i strumieni.
Bardzo dobre warunki klimatyczne panujące w Hondurasie oraz olbrzymi potencjał plantatorów, którzy są otwarci na naukę i poznawanie nowych technik uprawy, sprzyjają hodowli najlepszych drzew kawowców na świecie.
Kawa Honduras Arawak trafi w gust każdego wielbiciela kawy, który poszukuje nowych doznań. Ziarna pochodzące z plantacji Capucas charakteryzują się niską kwasowością, delikatną konsystencją oraz karmelowym posmakiem. Nadają kawie niepowtarzalny aromat i wysublimowany smak, czyniąc ją tym samym wyjątkową.
Ciekawostka:
Aby łatwiej było ręcznie zbierać ziarna, drzewa kawowców przycinane są do wysokości 180 cm
Kawa Kostaryka Orosi – pochodzi z regionu Terrazu, który jako jedyny w granicach Kostaryki, odznacza się dużym wzrostem produkcji kawy. Młode osoby, zamieszkujący ten teren, z chęcią i z zaangażowaniem wykorzystują dogodne warunki panujące na plantacji Coope Terrazu RL, jakie daje położenie jej na wysokości 1200 – 1900 m.n.p.m. Doskonały klimat, z tropikalnymi deszczami oraz gleby wulkaniczne są idealne pod uprawę drzew kawowców. Mieszkańcy cenią sobie także zaplecze socjalne oraz edukacyjne gwarantowane przez właścicieli plantacji.
Smak kawy Orosi z plantacji Coope Terrazu RL charakteryzuje się mocnym cytrusowo-morelowym aromatem, połączonym ze smakiem dojrzałej wiśni.
Ciekawostka:
Kawa została przywieziona na Kostarykę z Jamajki w 1779 roku.
Kawa Peru Inti – Peru to kraj, który ma ugruntowaną pozycję w rankingu znaczących producentów kawy. Plantacja Cajamarca, z której pochodzi kawa Inti, położona jest w północno-zachodnim regionie Peru. Rejon ten charakteryzuje łagodny, górski klimat i bardzo żyzne gleby. Ponad 2/3 produkcjo peruwiańskiej kawy pochodzi właśnie z północy kraju. Wyczuwalne nuty smakowe w kawach z plantacji Cajamarca to przede wszystkim kremowe toffi, kakao, krówka i karmel oraz orzechy i wiśnie. Kwasowość cytrusów w ziarnach kawy arabica Inti została zredukowana do minimum, dlatego polecana jest szczególnie do kaw mlecznych oraz dla wszystkich miłośników słodkiego aromatu.
Ciekawostka:
W Peru znajduje się bardzo wiele plantacji kawy organicznej.
Kawa Miskito Nikaragua – niewielka plantacja, ż której pochodzą ziarna tej kawy, leży w centralnej części Nikaragui. Położenie na wysokości 1200 m.n.p. zapewnia zacienione przez drzewa miejsca do upraw, dzięki czemu owoce kawowców rosną i dojrzewają w wolnym tempie. Ziarna są zbierane ręcznie i suszone na słońcu, są to optymalne warunki do uzyskania doskonałej kawy tego gatunku arabici. Jej oryginalny aromat oraz posmak kakao z suszonymi śliwkami i wyrazistość mlecznej czekolady, przypadną do gustu każdemu miłośnikowi czarnego napoju.
Ciekawostka:
Choć narodowym alkoholem Nikaragui jest rum, to jednak kawa zajmuje również ważne miejsce w życiu mieszkańców tego kraju.
Kawa Meksyk Passado – ta kawa pochodzi z południowego Meksyku, ze stanów Veracruz i Oaxaca. Tradycja jej uprawy sięga tutaj kilkuset lat, bowiem kawę do Meksyku przywieźli Hiszpanie w XVIII wieku.
Grupo Terruño Nayarita, od której pochodzi arabica Caturra,, jest częścią zorganizowanej struktury, zrzeszającej producentów kawy, w której każdy ma swój udział we własności. Dzięki temu wśród udziałowców rośnie poczucie lojalności i bezpieczeństwa biznesowego.
Współwłaścicielem GTN jest prywatna firma Cafes Sustenables de Mexico, która jest posiadaczem suchego młyna. Cafes Sustenables de Mexico odpowiada również za logistykę oraz za kontrolę gatunkowości ziaren kawy.
Sam proces powstawania kawy przygotowanej do konsumpcji i eksportu jest długotrwały i dokładny. Ma to na celu wyprodukowanie wysokiej jakości końcowego produktu. Każda partia Grupo Terruño Nayarita trafia do młyna w postaci pergaminu, w przypadku kawy mytej lub suszonej wiśni – kawa naturalna, niemyta. Następnie mechaniczna łuszczarka usuwa pergamin lub oczyszcza suszoną wiśnię z ziaren. Kolejnym etapem jest pozbycie się ewentualnej pleśni poprzez przedmuchanie ziaren. Czysta, zielona kawa trafia na mechaniczny sortownik, który oddziela ziarna według ich wielkości i kształtu. W kolejnej fazie produkcyjnej przesortowane ziarna trafiają na tzw. „stół grawitacyjny” – dzięki nadmuchowi powietrza i wibracji dochodzi do rozdzielenia ziaren według ich gęstości. Później kawa zostaje podzielona gatunkowo i oznaczona przypisanymi klasami jakości. Następny odcinek ziarna pokonują przez sortownik optyczny, który klasyfikuje je według koloru. Na koniec kawa zostaje rozdzielona i zapakowana, a także oznakowana specjalną etykietą „Track-your-coffee”, dzięki której, po wejściu, na specjalnie przygotowana stronę, można zapoznać się ze szczegółami dotyczącymi wybranej kawy.
Walory smakowe meksykańskiej arabici to przede wszystkim delikatna kwasowość, waniliowo – miodowy bukiet oraz subtelny aromat koniaku.
Ciekawostka:
Dopiero od niedawna Meksykanie celebrują picie kawy w filiżankach, siedząc przy stoikach, na co zapewne miała wpływ turystyka oraz zwyczaje pochodzące z Europy.
Kawa ziarnista Brazylia Taro – ziarna tej intensywnej arabici dojrzewają na słonecznych stokach, w jednym z 26 stanów Brazylii – Minas Gerais. Brazylia to największy producent kawy na świecie. Ziarna są przetwarzane najstarszą, tradycyjną i naturalną metodą – po zebraniu, schną powoli wystawione na działanie promieni gorącego brazylijskiego słońca. Cały proces suszenia jednej partii trwa nawet do 4 tygodni. W tym regionie występuje klimat półpustynny i podzwrotnikowy. Charakterystyczne dla klimatu półpustynnego są bardzo wysokie temperatury i dwie, wyraźnie zaznaczone, pory roku – deszczowe lato i sucha zima. Klimat podzwrotnikowy to przede wszystkim równomierne opady deszczu w ciągu roku i wysoka amplituda temperatur. Drzewa kawowcowe rosną zatem w najbardziej odpowiednim środowisku, a ich ziarna zachwycają niepowtarzalnym smakiem i aromatem.
Kawa Taro pochodzi z Cerrado, najmłodszego obszaru uprawy kawy w Brazylii. To idealnie zbalansowana, jasno palona o delikatnym naturalnym smaku, z delikatnymi nutami czekolady i orzechów. Jest doskonała na każdą porę dnia.
Ciekawostka:
Ponad 26 000 km² powierzchni Brazylii stanowią plantacje, na których uprawiane są drzewa kawowcowe.
Kawa ziarnista Brazylia – Decaf – bezkofeinowa
Ziarna przepysznej brazylijskiej arabici pochodzą z gorących i wilgotnych regionów Minas Gerais oraz Capelinha. Uprawiane na niskich wysokościach drzewa kawowcowe, poddane naturalnej słonecznej ekspozycji wydają pełne aromatu ziarna, znane na całym świecie.
Jednak ziarna nie rosną w wersji „z kofeiną” i „bez kofeiny”. Naturalnie zawarta kofeina zostaje z nich usunięta w procesie dekofeinizacji, który polega w pierwszej kolejności na moczeniu ziaren w wodzie. A następnie kofeina jest odfiltrowywana przez węgiel aktywny, a bezkofeinowa woda wraca do ziaren. Może ona być ponownie wchłonięta przez ziarna, a w kolejności odparowana do sucha. Dzięki temu zabiegowi kawa bezkofeinowa nie zostanie pozbawiona wymaganych substancji aromatycznych.
Z uwagi na fakt, iż cały proces dekofeinizacji jest bardzo kosztowny i długotrwały, do produkcji kawy bezkofeinowej używa się jedynie najlepszych, wysokogatunkowych ziaren.
Kawa Decaf to idealne połączenie wyraźnych kawowych nut i masła orzechowego z aromatem melasy. To idealne rozwiązanie dla miłośników czarnego napoju, którzy uwielbiają smak brazylijskiej arabici, bez konieczności dodatkowego efektu pobudzenia.
Ciekawostka:
Spożycie kawy na ok 30–60 min przed snem skraca długość i jakość snu, a także znacznie wydłuża okres zasypiania, co w konsekwencji daje efekt niewyspania oraz brak koncentracji w dniu następnym.